SEKOLAH hospitaliti & pelancongan (SHP)
Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan (SHP) di Kolej Yayasan Pelajaran Johor (KYPJ) menawarkan pendidikan berteraskan kemahiran praktikal dan pengetahuan industri bagi melahirkan tenaga kerja profesional dalam sektor hospitaliti, kulinari dan perkhidmatan makanan. Program-program kami direka selaras dengan kehendak pasaran kerja serta memberi penekanan kepada latihan amali, standard perkhidmatan antarabangsa, dan pembangunan sahsiah pelajar.sentiasa mendapat tarikan daripada pelajar–pelajar yang meminati pengkhususan dalam industri hospitaliti seperti pengurusan hotel, seni kulinari dan pengurusan perkhidmatan makanan.
Ramai graduan sekolah ini mudah mendapat pekerjaan dalam bidang berkaitan seperti di hotel, pusat peranginan dan restoran di dalam mahupun luar negara. Terdapat juga graduan yang berjaya mengusahakan perniagaan sendiri seperti restoran, kedai kek dan katering.
Program-program pengajian yang ditawarkan :
1) Diploma Pengurusan Perhotelan
2) Diploma Seni Kulinari
3) Diploma Pengurusan Perkhidmatan Makanan



DIPLOMA pengurusan perhotelan
PROGRAM kypj
KOD DAN NOMBOR RUJUKAN
Kod Program : D1
No. Rujukan JPT : R2/1013/4/0089 (06/30)
No. Rujukan MQA : A6119
SYARAT KEMASUKAN
Lulus SPM dengan 3 kredit dalam mana-mana mata pelajaran dan Lulus Sejarah;
ATAU Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) (Tahap 3 MQF) dalam bidang berkaitan DAN perlu mengambil Program Pengukuhan KYPJ.
TEMPOH PENGAJIAN
2 tahun setengah termasuk Latihan Industri (L.I)
YURAN PENGAJIAN
RM2,500 – RM3,750 per semester
PROSPEK KERJAYA
- Assistant Front Office Manager
- Asistant Catering Officer
- Housekeping Supervisor
- Assistant Restaurant Manager
- Assistant Hotel@Resort Manager
- Assistant Marketing Officer
- Assitant Lecturer
- Human Resources Executive/Officer
PELUANG MELANJUTKAN PELAJARAN
Graduan boleh menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti-universiti tempatan awam dan juga swasta.
*Tertakluk pada terma dan syarat



DIPLOMA seni kulinari
PROGRAM KYPJ
KOD DAN NOMBOR RUJUKAN
Kod Program : D2
No. Rujukan JPT : R2/1013/4/0090 (06/30)
No. Rujukan MQA : A6118
SYARAT KEMASUKAN
Lulus SPM dengan 3 kredit dalam mana-mana mata pelajaran dan Lulus Sejarah;
ATAU Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) (Tahap 3 MQF) dalam bidang berkaitan DAN perlu mengambil Program Pengukuhan KYPJ.
TEMPOH PENGAJIAN
2 tahun setengah termasuk Latihan Industri (L.I)
YURAN PENGAJIAN
RM2,500 – RM4,250 per semester
PROSPEK KERJAYA
- Hotel@Resort@Hospital Commis II or Commis I
- Catering Businessman
- Assistant Catering Officer
- Hospital Kitchen Supervisor
- Hostel Warden
- Assistant Hostel Manager
- Penolong Pegawai Penaksir Cukai
- Usahawan
PELUANG MELANJUTKAN PELAJARAN
Graduan boleh menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti-universiti tempatan awam dan juga swasta.
*Tertakluk pada terma dan syarat



DIPLOMA pengurusan perkhidmatan makanan
PROGRAM kypj
KOD DAN NOMBOR RUJUKAN
Kod Program : D3
No. Rujukan JPT : R/1013/4/0088 (12/29)
No. Rujukan MQA : FA4414
SYARAT KEMASUKAN
Lulus SPM dengan 3 kredit dalam mana-mana mata pelajaran dan Lulus Sejarah;
ATAU Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) (Tahap 3 MQF) dalam bidang berkaitan DAN perlu mengambil Program Pengukuhan KYPJ.
TEMPOH PENGAJIAN
2 tahun setengah termasuk Latihan Industri (L.I)
YURAN PENGAJIAN
RM2,500 – RM4,250 per semester
PROSPEK KERJAYA
- Penyelia Makanan dan Minuman
- Penyelia Restoran
- Penolong Pegawai
- Penyediaan Makanan
- Pegawai Kualiti Makanan
- Pegawai Jaminan Kualiti Makanan
- Penyelia Penjualan
- Eksekutif Perkhidmatan Makanan
PELUANG MELANJUTKAN PELAJARAN
Graduan boleh menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti-universiti tempatan awam dan juga swasta.
*Tertakluk pada terma dan syarat